Het harnas en Knopenla, in Nijmegen in dialoog

 

  • Op dinsdagmiddag 13 juni 2023 vanaf 15.30 uur wordt ‘Het harnas als voorbeeld gebruikt in een “Nijmegen in Dialoog” met het thema “ Kiezen voor jezelf'”. In Huis van Compassie, Vlietstraat 20 B Nijmegen.
    Hidde vindt zich anders en daardoor doet hij niet mee op school en maatschappij. Om zich te beschermen beschermd hij zich in een harnas. Of dat handig is is de vraag. Hij maakt zich sterk om zich te ontwikkelen in verschillende stappen. (Meer info : www.joleijt.nl/harnas)

 

  • Op dinsdagmiddag 27 juni 2023 vanaf 15.30 uur wordt  ‘De Knopenla als voorbeeld gebruikt in een “Nijmegen in Dialoog” met het thema “ Omgaan met elkaar”. In Huis van Compassie, Vlietstraat 20 B Nijmegen.
    Merel en Soliman hebben als buren veel contact. Soliman vraagt veel aan zijn buurmeisje en leert daarvan. Welke informatie wil je vragen aan je buren. Wat wil je weten van je buren en Nederlanders in het algemeen. (meer info www.joleijt.nl/knopenla)

 

 Je kunt gewoon binnenlopen bij aanvang van deze gratis bijeenkomsten. De gesprekken worden
begeleid door vrijwilligers.

 Dialoogleider Storay Amhadi

Nijmegen in Dialoog
Nijmegen in Dialoog is een project van Huis van Compassie Nijmegen en Nijmegen Stad van Compassie.
Nijmegen in een Dialoog heeft tot doel dialogen en waardevolle ontmoetingen tussen allerlei Nijmegenaren. Stadgenoten, die elkaar niet vanzelf tegenkomen. Onderwerpen van het dagelijks leven belangrijk voor hen zijn.

Bij voorkeur in de eigen buurt van de deelnemers. De dialogen worden begeleid door getrainde vrijwilligers. Bij de gesprekken in kleine groepjes worden persoonlijke ervaringen rondom een thema gedeeld, dromen verkend en acties verwoord. Deelnemers luisteren naar elkaar, proberen elkaar te begrijpen en respecteren elkaars standpunten."

 

Is een harnas een optie?

Persbericht

Is een harnas een optie?

Hidde is eengewone’ jongen en de hoofdrolspeler van het leesboekje Het harnas, over de wereld van Hidde” voor kinderen van 5 tot 9 jaar. Hidde zegt: ‘Ik ben niet leuk.’ Hij voelt zich anders dan zijn klasgenoten en is bang voor hen. Hij besluit zich te beschermen in een harnas. Op school komt hij erachter dat de bescherming met een harnas niet een goede optie is. Hij moet daarom op zoek naar zijn eigen kracht om uiteindelijk te kunnen zeggen:
‘Ik ben leuk’. Hidde kan een voorbeeld zijn voor niet-assertieve kinderen die zich willen beschermen tegen anderen en een antwoord op de vraag: hoe kan ik mijzelf veranderen? Zijn verhaal is voor iedereen interessant want hoe werkt het in het hoofd van verlegen kinderen? Op de vele grote tekeningen zien de kinderen ook wat ze lezen.
Bij het leesboekje kan ook een lesbrief worden aangeschaft.

Lees meer:


Kalender Historische Middeleeuwse festivals 2023 - 2024

Op facebookgroep Middeleeuwse festivals (Facebook) zijn foto's afspraken, vragen etc. gewenst over deze festivals etc. (al dan niet authentiek en middeleeuws).

Update  22 - 9 - 2023 met datum is bevestigd.

NL= Nederland, DU= Duitsland, BE = België, VK = Verenigd Koninkrijk, LU = Luxemburg, FR= Frankrijk, PL= Polen, ESP = Spanje, EST= Estland 

2023:

September 2023:

Oktober 2023:

De Knopenla over de wereld van Merel en Soliman

 

 

Persbericht

Nijmegen/Naarden 27 juli 2022

 “Vrolijk leren” met “De knopenla”

Clémence Leijten en Joris Leijten brengen hun vijfde leesboekje in de serie “Vrolijk leren” uit bij Joleijt Educatieve producten, Nijmegen (www.joleijt.nl/knopenla).
De Knopenla, over de wereld van Merel en Solliman” gaat over relaties.  Merel krijgt een vriendschappelijke relatie met haar nieuwe buurman de kleermaker Soliman.
Hij leert haar veel over zijn vak en leven (o.a. als vluchteling). Hij leert van Merel ook veel door met haar te praten over knopen en deze te vergelijken met de mensen van wie zij houdt.

Lees meer:


Introductie: website "Afrika" van Harrie Leyten

Een website over Afrika samen te stellen uit de readers die zijn gemaakt voor studenten,  De opdracht kwam van Harrie Leyten, de vader van Joris. Joris en Joleijt zijn al jaren betrokken bij het samenstellen van de powerpoint presentaties voor zijn colleges. Harrie Leyten, sociaal antropoloog, heeft jarenlang colleges gegeven over Afrikaanse culturen. Als doelgroep van de website noemde hij de vele mensen die Afrikaanse kunst verzamelen of als toerist, als onderzoeker, als journalist, als hulpverlener of om andere redenen naar Afrika gaan, maar ook de migranten die uit Afrika komen en zich in Nederland vestigden en hun kinderen en kleinkinderen op zoek naar hun roots. Zijn gedachten gingen ook uit naar studenten aan wie hij altijd met zoveel plezier lesgaf.

 
                                                   Straatbeeld Burundi ( Foto Mathijs  van Leeuwen).
Wie de foto hierboven bekijkt, ziet mensen: jonge mensen, oude mensen, moeders, vaders, opa’s en oma’s, kinderen. In traditionele kleding of T-shirt, ergens in een straat, in een land, in Afrika. Want deze website gaat over mensen. Deze foto is het logo van de website geworden. Vanuit deze foto is de website opgebouwd.                                                              
Op de website staan 10 rubrieken, zoals:

  • Afrikaanse kunst
  • Afrikaanse volkeren
  • Afrikaanse overgangsrituelen
  • Afrikaanse religies
  • Afrikaanse beeldtaal
  • Afrika en Europa
  • Afrikaanse vrouwen
  • Afrikaanse vrouwen etc.      

in elke rubriek een samenvattende tekst, gevolgd door artikelen met foto’s die kunnen worden gedownload. www.afrikaharrieleyten.nl
Joris heeft het project geleid, de website opgebouwd en de vormgeving bepaalt. 

Lees meer:


De toverjas wordt een beer

PERSBERICHT

De toverjas wordt een ‘beer’

Onlangs is leesboekje: ‘De toverjas, over de wereld van Jasmijn’ van Clémence Leijten en Joris Leijten bij uitgeverij Joleijt educatieve producten, Nijmegen uitgekomen (www.joleijt.nl/toverjas). Het thema van dit boekje is: fantasie is een verrijking. Voor kinderen vanaf 6-9 en ouderen tot 99. Het is het vierde leesboekje in een serie Vrolijk Leren. Eerder verschenen: De marskramer, Mijn winkeltje op mijn rug, Mijn erwtje.

Jasmijn heeft fantasie. Als ze haar jas aan heeft, is zij een beer. Dat kan als je bedenkt dat dat waar is. Het is fijn als je kunt denken dat je in je jas een beer wordt omdat je dan van alles kunt beleven. Ze voelt zich sterker als beer, kan dan praten met dieren en leert ervan.
Elke pagina van leesboekje heeft een ander onderwerp dat in een lesbrief met aanknopingspunten voor een gesprek en in doe-opdrachtjes wordt uitgewerkt. (De uitgebreide synopsis staat op de website)

 

Lees meer: