‘Vrolijk leren’ leesboekjes over (ruil)handel

Joleijt educatieve producten is een nieuwe serie ‘Vrolijk leren’ (www.joleijt.nl) gestart. Geschreven en getekend door Clémence Leijten en Joris Leijten. Het zijn in één keer twee nieuwe leesboekjes met tekeningen die kinderen in groep 4 (AVI- M4) zelfstandig kunnen lezen. De komende jaren zullen er meerdere boekjes volgen over verschillende thema’s.

  • De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt.
    De marskramer Joris Joleijt leefde 700 jaar geleden en trok van dorp naar dorp en kasteel naar kasteel met op zijn rug een grote mand met koopwaar. Naast verkoop vertelt de marskramer het nieuws van andere dorpen en gebieden. Het is een leuke vertrouwens man die vermaak brengt. 
    Medeauteur Joris Leijten is zelf marskramer op Middeleeuwse festivals en heeft model gestaan voor dit personage. Meer informatie op www.joleijt.nl/marskramer

  • Een winkeltje op mijn rug, over de wereld van Fleurtje en Floor. Fleurtje en Floor zijn twee zusjes die in hun moestuin veel appels, peren, preien en uien hebben. Ze besluiten deze vanuit hun rugtas te ruilen in hun omgeving. Ze leren zo verschillende manieren van ruilen. Meer informatie joleijt.nl/winkeltje

Bij beide leesboekjes zijn lesbrieven uitgegeven met aandachtspunten en doe- opdrachten om fragmenten uit het boekje door te spreken en na te spelen.

Wij van Joleijt blijven denken over hoe we maatschappelijke onderwerpen voor doelgroepen ludiek en educatief kunnen overbrengen zonder dat het zwaar en ingewikkeld wordt. Bij Joleijt verschijnen boeken voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 9 jaar vol inspiratie, vol denkstof. Wellicht bekend zijn de prentenboeken: “Madame Poubelle”, “Meneer Boek”, “Meisje Bloem” die wij eerder publiceerden. In de prentenboeken geeft Joleijt een platform aan drie personen, die de wereld met hun doen een beetje leuker maken. Marskramer Joris Joleijt en Fleurtje en Floor vergroten dit platform en zetten ons aan het denken.

De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt                                 

Tekst en tekeningen: Clémence Leijten & Joris Leijten 
Vormgeving: Joris Leijten
Uitgave: Joleijt educatieve producten, Nijmegen, 2020.

Softcover boek/liggend, 28 pagina’s, \
cover 300 gram/ binnenwerk  170 gram,  zwart/wit.                                     
Prijs: €  7,50  (Inclusief BTW)                                                
NUR: 273/274
ISBN: 9 78-90-82 90 1238

Een winkeltje op mijn rug, over de wereld van Fleurtje en Floor                                                                         

Tekst en tekeningen: Clémence Leijten & Joris Leijten
Vormgeving: Joris Leijten
Uitgave: Joleijt educatieve producten, Nijmegen, 2020.
Softcover boek/ liggend, 24 pagina's, cover 300 gram/ binnenwerk 170 gram,  zwart/wit.
Prijs: € 7,50 (Inclusief BTW)            
NUR: 193 / 212
ISBN: 9 78 90 82 90 1245                                                                                                      

 


Laatste nieuws

Recenssie: Leesclub van Alles De marskram

Leesclub van Alles: Zaterdag, 3 april, 2021

Geschreven door: Leijten, Clémence, Leijten, Joris
Artikel door: Pontororing, Rita

De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt

Wat heb je in je mars?

[Recensie] Een stukje geschiedenis dat geschikt is voor 7/8 jarigen. Kinderen lezen over de marskramer, krijgen heel veel informatie over de tijd waarin hij leefde en over zijn functie als nieuwsbrenger.

De zwartwit tekeningen zijn heel basaal maar wel aantrekkelijk. Links zijn de teksten te lezen en op elke rechterbladzijde een bijbehorende tekening.

Wat noemenswaardig is in De marskamer, over de wereld van Joris Jolijt is dat er woorden worden uitgelegd. Bijvoorbeeld “wat in je mars hebben.” Geheel in het verhaal opgenomen.

Er is heel veel informatie verwerkt op een verhalende wijze over de wereld 700 jaar geleden. Kinderen lezen bijvoorbeeld hoe heel vroeger de mensen te weten komen wat er elders gebeurde. Bovendien begrijpelijk van opzet, dat is winst. De rol van de marskramer is goed zelfstandig te lezen is voor een zeven/achtjarige, korte zinnen, grote letters.

Daarnaast is voor leerkrachten een lesbrief samengesteld die zo in te zetten is, een verrijking voor gebruik in de klas. Achtergrondinformatie voor de leerkracht en tips om met kinderen aan de slag te gaan. Zelfs een knutselwerk. Natuurlijk is het boekje ook leuk om thuis te lezen.

Het boek is gedrukt met een softcover uitvoering op A4 formaat op niveau AVI-M4 en is verschenen in de reeks “Vrolijk leren”.

In dezelfde reeks is verschenen Een winkeltje op mijn rug, over de wereld van Fleurtje en Floor. De beide deeltjes zijn bedacht, geschreven en getekend door Clémence Leijten en Joris Leijten. Ook bij dit deel is een lesbrief ontwikkeld.

Fleurtje en Floor hebben een moestuin met een oogst die te veel is om zelf te houden. Ze besluiten dat ze hun geoogste producten ruilen tegen andere spullen. Daarbij gebruiken ze hun rugzak en gaan op pad.

Een leuk thema dat zeker even leuke gesprekken zal opleveren.
De lesbrieven moeten apart besteld worden maar zijn zeker de moeite waard.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Geschiedenis, Illustraties in Zwart-Wit, Informatief, Kinderboek (7-8), Kinderboek zelf lezen (7+), Lesbrieven, Marskramer, Serie Vrolijk Leren, Weten & Leren

Lees meer

Synopsis: De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt.

 In de reeks ‘Vrolijk leren’ verschijnen leesboekjes voor kinderen van 4 tot 9 jaar vol inspiratie. Het zijn boekjes om zelf te lezen, maar ook om voor te lezen en met kinderen over na te praten. Maar behalve voor kinderen heeft ieder verhaaltje ook iets leuks te vertellen aan de volwassenen. Vandaar dat wij bij elk boekje dat verschijnt, een samenvatting geven onder de titel Synopsis.

 Vandaag de synopsis van De marskramer, over de wereld van Joris Joleijt.

“In een tijd waar weinig of geen communicatiemiddelen voor handen waren, fungeerde de rondtrekkende marskramer als een soort wandelende krant.”

Lees meer

‘Vrolijk leren’ leesboekjes over (ruil)handel

Joleijt educatieve producten is een nieuwe serie ‘Vrolijk leren’ (www.joleijt.nl) gestart. Geschreven en getekend door Clémence Leijten en Joris Leijten. Het zijn in één keer twee nieuwe leesboekjes met tekeningen die kinderen in groep 4 (AVI- M4) zelfstandig kunnen lezen. De komende jaren zullen er meerdere boekjes volgen over verschillende thema’s.

Lees meer